PVC een milieuvriendelijke en gezonde keuze!

PVC, wij geven om uw gezondheid en het milieu

PVC staat voor polyvinylchloride. Dit is de meest gebruikte kunststofsoort ter wereld! Bijzonder genoeg heerst er onder bevolking soms toch bezorgdheid omtrent het gebruik van producten die zijn vervaardigd uit PVC. Dit gaat terug naar de tijd waarin men uit onwetendheid schadelijke ftalaten in PVC vervaardigden, waardoor mensen ziek konden worden. Inmiddels zijn naar PVC vele studies gedaan, zijn schadelijke stoffen verboden (REACH wetgeving) en is de veilige PVC kunststofsoort niet meer te denken uit ons leven.
PVC wordt gemaakt uit de basisgrondstoffen aardolie (43%) en zout (57%). Dit zout is NaCl (natriumchloride). Dit is hetzelfde zout dat we over ons patat strooien.
De productie van PVC is relatief milieuvriendelijk. Dit heeft twee redenen. Allereerst wordt er bij deze kunststofsoort relatief weinig aardolie (fossiele brandstof) gebruikt. Dit heeft als voordeel dat deze kunststof minder snel de schaarse fossiele brandstoffen uitputten. Een tweede belangrijke reden is dat PVC bij lage temperaturen gekalandreerd wordt, hiervoor is dus relatief weinig energie nodig.

Op deze pagina zullen wij verder ingaan op wat het gebruik van PVC in onze producten betekent voor uw gezondheid en welke impact polyvinylchloride heeft op het milieu.
Wij kunnen alvast verklappen: PVC is een milieuvriendelijke en een veilige/verantwoorde keuze!

PVC, waar komt u het niet tegen?

PVC is OVERAL!
Neemt u maar eens een kijkje om u heen. Overal waar u kijkt, zult u plastic artikelen zien waarin allemaal PVC is verwerkt. PVC is zelfs in direct contact met ons eten en drinken, hoeveel verpakkingen zijn er wel niet gemaakt van PVC? Of als we gaan picknicken of een verjaardagsfeestje hebben, dan gebruiken we allemaal wegwerpspullen zoals plastic bakjes en plastic bekers; hierin is allemaal PVC verwerkt.

PVC bestaat in harde vorm en zachte vorm, door gebruik te maken van weekmakers krijgt PVC, oftewel polyvinylchloride, de gewenste zachte eigenschappen en is het geschikt om ze te verwerken tot onze producten: o.a. ringbanden, badges, insteek etuis, zelfklevende etuis, hoezen etc.

PVC & uw gezondheid (REACH)

Al onze PVC die wij verwerken in onze producten zijn geproduceerd in Europa onder de strenge EU-regelgeving genaamd REACH. REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperking van Chemicaliën.
Deze regelgeving heeft als doel om de bevolking te beschermen tegen schadelijke stoffen. Hierdoor bent u er bijvoorbeeld van verzekerd dat er geen zware metalen in onze producten voorkomen zoals chroom, zink of lood. Tevens is de PVC vrij van schadelijke weekmakers zoals ftalaten en bisphenol A (BPA). Onder deze wetgeving vallen alle chemische stoffen die in de Europese Unie geproduceerd of geïmporteerd worden. De Nederlandse wetgeving heeft de REACH-verordening vastgelegd in de Wet milieubeheer. Mede dankzij deze belangrijk REACH regelgeving kunnen wij overtuigend zeggen dat PVC een veilige kunststof is!
Onze producten voldoen aan de eisen die ook aan de vele andere PVC producten gesteld worden waarmee vrijwel iedereen dagelijks in aanraking mee komt.

PVC & het milieu

De productie van PVC is een punt van aandacht. Zoals eerder beschreven aan het begin van dit artikel wordt PVC hoofdzakelijk gemaakt van aardolie en zout. Het boren naar ruwe aardolie en het raffineren van deze natuurlijke grondstof is geen milieuvriendelijke activiteit. Daar zijn we het in heel de wereld vrijwel allemaal over eens, dat is ook de reden waarom we al decennia lang op zoek zijn gegaan naar alternatieven voor aardolie. En gelukkig zijn er al heel wat alternatieven gevonden om minder afhankelijk te worden van de milieubelastende aardolie.

Alhoewel we bij de productie van PVC nog steeds afhankelijk zijn van de milieubelastende aardolie, is dit in vergelijking met alternatieve kunststofsoorten waarmee zachte kunststof gemaakt nog steeds de minst milieuverontreinigende optie. Zo bevat polyvinylchloride een veel lager percentage aan milieubelastende koolwaterstoffen dan alternatieven zoals polyethylene en polypropylene. De laatste 2 kunststoffen bevatten wel 90 tot 100% aan koolwaterstoffen, bij PVC is dit maar 43%.
De productie én recycling van polyvinylchloride kan bij veel lagere temperaturen dan bij de alternatieven polyethylene en polypropylene. Reden te meer om PVC de milieuvriendelijkste kunststofsoort van deze 3 te noemen.

Conclusie

PVC is de milieuvriendelijkste kunststofsoort om te gebruiken ter vervaardiging van onder andere ringbanden, badges, insteek etuis, zelfklevende etuis, hoezen. De vervaardiging van PVC heeft relatief weinig aardolie nodig, kan onder lage temperaturen gerecycled worden en er komen geen schadelijke stoffen vrij in de lucht als gevolg van materiaal veroudering. Tot slot heeft PVC geen gezondheidsrisico voor mens en dier!